Σας ενημερώνουμε ότι από το 2018 και μετά όλες οι πληρωμές προς τον Ο.Σ. Χαλκιδικής θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω τράπεζας (κατάθεση ή συναλλαγές μέσω WEB Banking). Αυτό αφορά τόσο την ετήσια εισφορά εκάστου έτους όσο και τυχόν οφειλές από συνδρομές παθελθόντων ετών προς τον Σύλλογο. Ο αριθμός IBAN του Ο.Σ. Χαλκιδικής είναι :

Alpha Bank - GR 51 0140 7280 7280 02002 005 490 - δικαιούχος Ο.Σ. Χαλκιδικής

Alpha Bank
GR 51 0140 7280 7280 02002 005 490
δικαιούχος Ο.Σ. Χαλκιδικής

Πατήστε εδώ για περισσότερα

Ετήσια εισφορά - IBAN

Οδοντιατρικός

Σύλλογος

Χαλκιδικής

Οδοντιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής © 2012-2024

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 00:00

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας - Γιορτάζοντας Υγιή Χαμόγελα

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας - Φιλήστε  Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας - Βουρτσίστε  Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας - Γελάστε 
Επίσημες αφίσες της εκστρατίας

 

Hmera Somatikis YgeiasΗ 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Στοματικής Υγείας τιτλοφορείται “Γιορτάζοντας Υγιή Χαμόγελα”.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι με την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα Αγωγής Στοματικής Υγείας είναι αρωγοί της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης, προκειμένου να αναδείξουν τον φετινό τίτλο της παγκόσμιας ημέρας.

Όμως τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά: ενώ στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2010 ήταν τοποσοστό των παιδιών χωρίς τερηδόνα να φτάνει το 90%, στην πατρίδα μας τα αντίστοιχα ποσoστά ανέρχονται στο 64% για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το 37% για τα παιδιά 12 ετών και μόλις το 29% για τα παιδιά 15 ετών !

Πιο κάτω παραθέτουμε μια γρήγορη ανασκόπηση παγκόσμιων στοιχείων για τη Στοματική Υγειονομική Περίθαλψη και τις νόσους του στόματος.

1. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα νοσήσουν από κάποια ασθένεια από το ευρύ φάσμα των στοματικών ασθενειών που ξεκινούν από την τερηδόνα, τις περιοδοντικές νόσους και τη φθορά των δοντιών και φθάνουν ως τον καρκίνο του στόματος. 
2. Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη.
3. 60% - 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα.
4. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.
5. Ο στοματικός καρκίνος αποτελεί την 8η συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και την πιο δαπανηρή στη θεραπεία της.
6. Ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζονται οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου, χρήση καπνού και αλκοόλ.
7. 5% -10% των δημόσιων δαπανών για την υγεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.
8. Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία.
9. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη. Περίπου 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό – μέσο εισόδημα.
10. Στις Η.Π.Α., εκτιμάται ότι 30-40 εκατομμύρια άνθρωποι αποφεύγουν, κάθε χρόνο, την οδοντιατρική θεραπεία εξ αιτίας άγχους και φόβου.
11. Αν και στις αναπτυγμένες χώρες, η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη, τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη επιβαρύνουν μια σειρά χρόνιων νόσων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στοματικές ασθένειες.
12 Η χρήση του καπνού, είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές από όλες τις περιοδοντικές νόσους. Αυτές οι μορφές των ασθενειών συνδέονται άμεσα με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τους πρόωρους τοκετούς, τα ελλιποβαρή νεογνά και άλλα ζητήματα υγείας.
13. Η στοματική υγεία έχει, επίσης, τεράστιες συνέπειες στη γενική υγεία και σε άλλα θέματα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και διαταραχές σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ομιλία και ο ύπνος.
14. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής, γίνεται σε ατομικό επίπεδο, μέσω της πρόληψης, της συνήθειας του σχολαστικού βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων.
15. Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ειδικευμένοι οδοντίατροι, σε ολόκληρο τον κόσμο, που, προβαίνοντας σε σύγχρονες οδοντιατρικές θεραπείες, μπορούν να αποκαταστήσουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες και την αισθητική μιας υγιούς οδοντοστοιχίας ͘ ωστόσο, ο αριθμός αυτών των οδοντιάτρων δεν είναι ίσα κατανεμημένος, γεγονός που αφήνει πολλές από τις φτωχότερες και ενδεείς περιοχές του κόσμου με λιγότερους από έναν οδοντίατρο ανά 300.000 άτομα.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • canonical: http://www.osxa.gr/arxeio/2014/syllogos/pagkosmia-imera-stomatikis-ygeias-giortazontas-ygii-xamogela
Διαβάστηκε 2308 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 09:34

Σχετικά Άρθρα

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια