Σας ενημερώνουμε ότι από το 2018 και μετά όλες οι πληρωμές προς τον Ο.Σ. Χαλκιδικής θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω τράπεζας (κατάθεση ή συναλλαγές μέσω WEB Banking). Αυτό αφορά τόσο την ετήσια εισφορά εκάστου έτους όσο και τυχόν οφειλές από συνδρομές παθελθόντων ετών προς τον Σύλλογο. Ο αριθμός IBAN του Ο.Σ. Χαλκιδικής είναι :

Alpha Bank - GR 51 0140 7280 7280 02002 005 490 - δικαιούχος Ο.Σ. Χαλκιδικής

Alpha Bank
GR 51 0140 7280 7280 02002 005 490
δικαιούχος Ο.Σ. Χαλκιδικής

Πατήστε εδώ για περισσότερα

Ετήσια εισφορά - IBAN

Οδοντιατρικός

Σύλλογος

Χαλκιδικής

Οδοντιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής © 2012-2024

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 00:00

Φορολογικές αλλαγές για το 2014

logo2 arthroΜετά από τρεις εγκυκλίους από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σας ενημερώνουμε για τις αλλαγές που ισχύουν από 01/01/2014.

Συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου ( 01/01/2014 ), σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, καταργείται πλήρως το «Βιβλίο Επίσκεψης Ασθενών» ( το οποίο τηρούσαμε είτε χειρόγραφα σε θεωρημένα από την ΔΟΥ έντυπα είτε μηχανογραφικά με την χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης ) παύει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση καταχώρησης των ασθενών σε αυτό.

Το δελτίο αποστολής καταργείται ( Ν. 4093/2012 υποπαράγραφος Ε1 «Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» Άρθρο 5 - σελ. 5549 ), η διακίνηση πλέον μπορεί να γίνεται μόνο με το τιμολόγιο ή με δικαιολογητικό έγγραφο μη φορολογηθέντων αποθεμάτων ( στους οδοντιάτρους αφορούσε ούτω σι άλλως  μόνο για την διακίνηση πολύτιμων ημιπολύτιμων μετάλλων ).

Σύμφωνα με την Πολυγραφημένη Υπουργική Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1001/2-1-2014 παράγραφος 1α «Κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που εξαιρούνται από την χρησιμοποίηση φορολογικών ταμειακών μηχανών του Ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α')» οι οδοντίατροι εμπίπτουν στην κατηγορία των φορολογουμένων που εξαιρούνται τελικά από την υποχρέωση χρήσης φορολογικής ταμειακής μηχανής για όλο το 2014 ( 01/01/2014 - 31/12/2014 ) με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση του ασθενούς.

Το παραστατικό που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις συναλλαγές είναι η Απόδειξη Λιανικής χωρίς ΦΠΑ (για παροχή υπηρεσίας σε ιδιώτη) στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα, το επώνυμο, η διεύθυνση, ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας ( δηλαδή «οδοντοπροσθετική εργασία» ή «οδοντοθεραπευτική εργασία» ) και βεβαίως η χρηματική άξια αυτής ( σε περίπτωση χειρόγραφης απόδειξης γράφουμε το ποσό και ολογράφως ). Επί παροχής υπηρεσιών δωρεάν από ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα στην απόδειξη λιανικής αναγράφεται η ένδειξη «δωρεάν». Στην περίπτωση παροχής υπηρεσίας η απόδειξη εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, εκδίδεται απόδειξη κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η απόδειξη δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία ( δηλαδή, εάν παρασχέθηκε μια υπηρεσία μέσα στο 2014 η απόδειξη πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι 31/12/2014  ). Οι αποδείξεις λιανικής θα εκδίδονται αθεώρητες με αύξουσα αρίθμηση, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς να είναι απαραίτητη η ένδειξη «Αθεώρητα βάση ΠΟΛ...». Τυχόν αποθέματα αποδείξεων με την ένδειξη «Αθεώρητα βάση ΠΟΛ... » μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι εξαντλήσεως.

Επειδή, δεν γίνεται αναφορά στην ιδιορρυθμία του επαγγέλματος μας όπου το "συνεχίζονται οι επισκέψεις" μας κάλυπτε στο Βιβλίο Ασθενών, θα πρέπει οπωσδήποτε όταν λαμβάνετε αμοιβή, έστω και έναντι, να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς, με αναφορά στο είδος παροχής "οδοντοπροσθετική εργασία" ή "οδοντοθεραπευτική εργασία", χωρίς λεπτομερή ανάλυση των εργασιών. Τα πιο πάνω απορρέουν από το γεγονός ότι δεν γίνεται σαφής αναφορά στην εγκύκλιο του Υπουργείου.

Το θέμα της συχνής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων ( κάθε τρεις μήνες ) θεωρούμε ότι είναι σοβαρότερο και δυσκολότερο στην εφαρμογή του από τον οδοντίατρο, δεδομένου ότι θα χρειαζόταν η υποστήριξη φοροτεχνικού σε καθημερινή βάση. Είμαστε εν αναμονή καθώς η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει  διατυπώσει προς το Υπουργείο τη δυσκολία τήρησης του μέτρου αυτού.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 4172/2013, ο οποίος αναφέρεται στις εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, είμαστε υποχρεωμένοι για έξοδα ιατρείου όπως προμήθεια υλικών, οδοντοτεχνίτες κ.λ.π., άνω των 500 € , η συναλλαγή να γίνεται μόνο μέσω τραπεζικού αποδεικτικού στοιχείου πληρωμής διαφορετικά δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως έξοδο επαγγελματικής φύσεως.

Για οτιδήποτε νεότερο ο Σύλλογος θα προβεί σε νέα ανακοίνωση, δεδομένου όμως ότι υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα προς διευκρίνηση, παρακαλούμε τους συναδέλφους οδοντιάτρους να βρίσκονται σε αυτήν την φάση σε επαφή με τους λογιστές τους για περαιτέρω πληροφορίες.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • canonical: //www.osxa.gr/arxeio/2014/syllogos/forologikes-allages-gia-to-2014
Διαβάστηκε 3249 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 09:30

Σχετικά Άρθρα

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια